Hulp voor mensen met angst en depressie

Sensi therapie

 

 

Een op de zes Amerikanen krijgt in zijn leven te maken met een of andere vorm van angst. Voor veel mensen kan dat betekenen dat ze zich gestrest of nerveus voelen. Voor anderen betekent het paniekaanvallen of een ernstigere vorm van de aandoening die gegeneraliseerde angststoornis (GAD) heet. De oorzaken van GAD zijn nog onduidelijk, maar onderzoek suggereert dat het verband houdt met emotionele reacties op stress en hormonen als corticotropine-releasing hormoon (CRH). Het kan ook worden veroorzaakt door negatieve denkpatronen, zoals catastroferen – zich zorgen maken over dingen die misschien niet gebeuren – en piekeren. Een nieuwe alternatieve therapie die bekend staat als sensorische integratietherapie (Sensi) richt zich op deze onderliggende oorzaken met behulp van zintuiglijke ervaringen.  Sensi therapie is een unieke vorm van therapie die zich richt op het verbeteren van de sensaties die je ervaart. In dit artikel gaan we nader in op de werking van Sensi en de mogelijke voordelen ervan voor degenen die het toepassen.

Wat is Sensorische Integratie Therapie?

Sensorische integratietherapie heeft tot doel de relatie tussen het zenuwstelsel en de omgeving te verbeteren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een reeks technieken zoals aanraking, beweging en geluid. Het doel is om mensen met angst en depressie te helpen zich dichter bij en meer verbonden te voelen met hun omgeving.

Omdat angstgerelateerde stoornissen verband houden met stress en hormonen zoals het corticotropine-releasing hormoon (CRH), probeert Sensorische Integratie Therapie deze onderliggende oorzaken aan te pakken door te helpen de stress te verminderen en de hormonen in balans te brengen. CRH komt vrij wanneer we een gevoel van bedreiging ervaren, en het wordt ook door het lichaam afgegeven in tijden van stress. Wanneer het zenuwstelsel overbelast raakt, geeft het CRH af om het lichaam voor te bereiden op een mogelijke bedreiging. Op lange termijn kan dit ertoe leiden dat het lichaam minder weerbaar wordt tegen toekomstige stress en bedreigingen.

Werkt Sensorische Integratie Therapie?

Experimenten met ratten hebben aangetoond dat Sensorische Integratie Therapie kan helpen stress te verminderen en de stemming te verbeteren. Studies met mensen zijn echter nog in het beginstadium en onderzoekers moeten bepalen of mensen met angst op dezelfde manier reageren. Voorlopig is het bewijs veelbelovend, maar niet sterk genoeg om de techniek voor iedereen met angst aan te bevelen.

In een klinisch onderzoek gaven onderzoekers de helft van de deelnemers sensorische integratietherapie en de andere helft ontspanningstherapie. Na zes maanden vertoonde de sensorische integratie groep verbeteringen in hun symptomen, wat suggereert dat het nuttig kan zijn voor sommige mensen met angst. De relaxatietherapiegroep had echter een significante daling van de symptomen. Omdat deze studie klein was, is het belangrijk de beperkingen in gedachten te houden, zoals het feit dat twee verschillende soorten therapie werden vergeleken.

Is sensorische integratietherapie geschikt voor u?

Voordat u met sensorische integratietherapie begint, is het belangrijk om met uw arts te bespreken of de techniek geschikt voor u is. U kunt ook een therapeut of hulpverlener raadplegen die gespecialiseerd is in integratieve therapieën. Naast hulp bij angst en depressie kunnen deze professionals u ook helpen uw algemene geestelijke gezondheid te verbeteren.

Samenvatting

Angst komt vaak voor, maar er zijn veel manieren om ermee om te gaan. Veel mensen vinden sociale steun nuttig, terwijl anderen baat kunnen hebben bij gesprekstherapie of medicatie. Sensorische integratietherapie kan ook het proberen waard zijn. Deze therapie richt zich op onderliggende oorzaken van angst door gebruik te maken van ontspanning, aanraking en beweging om mensen te helpen zich beter te verbinden met hun omgeving. Er is echter meer onderzoek nodig om de effectiviteit ervan te bevestigen.

error: Content is protected !!